
Błonnik pokarmowy to włókno pokarmowe, które umożliwia oczyszczanie organizmu oraz utrzymani układu pokarmowego w dobrej kondycji. Skutków niedoboru błonnika jest wiele, pierwszym z nich mogą być zaparcia. Wtedy najczęściej potrzebujemy środka na przeczyszczenie np. Xenna, Dulcobis, Senefol.
Czym jest błonnik pokarmowy?
Błonnik to włókno pokarmowe, składające się z celulozy, ligniny, pektyny, rozmaite śluzy i gumy roślinne. Są to polisacharydy, czyli roślinne cukry złożone, dzielą się na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Dużo błonnika znajduje się w owsie, ryżu i kaszach. Zawierają go również płatki śniadaniowe, otręby pszenne oraz pieczywo żytnie i razowe. Warzywa takie jak groch, fasola, soczewica oraz koper, chrzan, pietruszka, botwina zawierają błonnik. Znajdziemy go również w owocach takich jak maliny, porzeczki czy żurawina.
Rola błonnika w diecie.
- Błonnik chłonie wodę i stymuluje wydzielanie śliny w ustach i soków trawiennych w żołądku, dzięki temu trawienie jest skuteczniejsze.
- Wchłania także trójglicerydy oraz cholesterol, zatem zapobiega powstawaniu miażdżycy.
- Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny.
- Błonnik ma właściwości zwiększania swojej objętości, dzięki temu zjadane porcje są mniejsze.
- Zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit, zwiększając perystaltykę jelit.
- Wiąże jony sodu, obniżając tym samym ciśnienie krwi.
- Dieta wysokobłonnikowa polecana jest osobom chorującym na cukrzycę, miażdżycę i otyłość.
Skutki niedoboru błonnika.
Pierwszym skutkiem niedoboru błonnika w organizmie są zaparcia. Natomiast długotrwały niedobór błonnika może skutkować cukrzycą, miażdżycą, nadwagą, otyłością, a nawet nowotworem jelita grubego. Warto zatem zmienić proporcje produktów na talerzu. Warzywa nie powinny być tylko skromnym dodatkiem do posiłku, w którym przeważa nabiał i mięso. Połowa porcji powinna być bogata w błonnik pokarmowy. Według WHO człowiek powinien spożywać około 40 gram. błonnika na dobę.
Skutki nadmiaru błonnika w diecie.
Nadmiar błonnika skutkuje m.in. nieprawidłowym wchłanianiem tłuszczu, a co za tym idzie, zaburzone jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- A i D, oraz wielu związków mineralnych takich jak żelazo, magnez, wapń i cynk. Przy nadmiarze błonnika w organizmie jest ryzyko odwodnienia, szczególnie gdy podaż płynów jest za mała. Dzieje się ta, dlatego, że włókno pokarmowe wchłania wodę.