Jak bezpiecznie oczyścić organizm z toksyn?

Środowisko, w którym żyjemy jest pełne toksyn. Niebezpieczne pierwiastki chemiczne znajdują się w powietrzu, wodzie, glebie, a także w pożywieniu. Niewielka ich ilość nie jest niebezpieczna dla organizmu, lecz w ciągu całego naszego życia stężenie toksyn wzrasta. Skutkuje to m.in. osłabien...

Czytaj więcej
Przewlekłe zaparcia - powód do niepokoju?

Zaparcia przewlekłe to zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego, polegające na długotrwałym zatrzymywaniu stolca i utrudnieniu w wypróżnianiu. Są one najczęściej wynikiem nieprawidłowej diety, ubogiej w błonnik i wodę, które są odpowiedzialne za regulowanie pracy jelit oraz zb...

Czytaj więcej
Odpowiednia dieta w walce z zaparciami

Zaparcia to dość powszechna dolegliwość dotykająca co jakiś czas większość ludzi. Szacuje się, że dotykają już co drugiej kobiety i co czwartego mężczyzny. Zazwyczaj nie są groźne, ale potrafią uprzykrzyć życie.  Czym są zaparcia Zdrowa osoba dorosła powinna zwykle wypróżniać si...

Czytaj więcej
Jedzenie nasilające zgagę

Zgaga to potoczne określenie bólu i pieczenia, jakie pojawia się po zjedzeniu niektórych pokarmów. Występowanie zgagi wiąże się często z chorobą refluksową żołądka i przełyku. Schorzenie to polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Jeśli zgaga występuje sporad...

Czytaj więcej
Rola zdrowej żywności w walce z chorobą nowotworową

Leczenie choroby nowotworowej jest bardzo obciążające dla organizmu, niezależnie od tego, jaka część ciała została zaatakowana przez chorobę. Stosowana chemioterapia, oprócz niszczenia tkanek patologicznych powoduje spadek odporności i wyniszczenie również zdrowych tkanek. Pacjent c...

Czytaj więcej
Suplementy na odchudzanie - które wybrać?

Suplementy diety to preparaty, których głównym zadaniem jest uzupełnianie niedoborów różnych witamin i minerałów. Ze względu na zastosowanie można wyróżnić kilka kategorii. Będą to m.in. preparaty dla sportowców, wzmacniające włosy, poprawiające pa...

Czytaj więcej
Prozdrowotne właściwości czarnego bzu

Nie od dziś wielu z nas znane są cenne dla naszego zdrowia właściwości czarnego bzu. Ta być może trochę niepozorna roślina już od bardzo dawna wykorzystywana była przez naszych przodków w medycynie naturalnej. Co wyróżnia czarny bez i co warto wiedzieć o tej wyjątkowej roślinie? ...

Czytaj więcej
Nietolerancja glutenu - przejściowa czy na całe życie?

Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach np. pszenicy i owsie. Do niedawna literatura mówiła o dwóch typach osób, u których występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu glutenu - osobach z celiakią i alergią na gluten. Celiakia t...

Czytaj więcej
     
  • 1
  •