Czy warto jeść mięso?

W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością cieszą się diety w których rezygnuje się z mięsa, a w bardziej restrykcyjnych odmianach nie spożywa się nawet produktów pochodzenia zwierzęcego. Coraz więcej mówi się o jego negatywnym wpływie na samopoczucie oraz zdrowie czł...

Czytaj więcej
Kawa – pij ją dla zdrowia

Ludzie mogą być czasem naprawdę sfrustrowani oraz niepewni informacji podawanych przez naukowców. Gdyż jeszcze kilka lat temu wystrzegano przed piciem kawy i zachęcano do jej ograniczania, jednakże dzisiaj informacje są wręcz przeciwne – kawa jest w stanie uratować życie. Co tak napr...

Czytaj więcej
Ziemniaki – poleca się je czy może raczej nie?

Kiedyś dużo się mówiło o kaloryczności ziemniaków oraz o fakcie, że musi z nich zrezygnować każdy kto chce mieć smukłą sylwetkę oraz wyrzeźbione mięśnie. Są to nieprawdziwe informacje, które należy jak najszybciej zweryfikować, gdyż ziemniaki dostarczają potasu, wapnia oraz w...

Czytaj więcej
Kasza - jej rodzaje i właściwości

Jeszcze do niedawna wielu z nas nie wyobrażało sobie obiadu bez dodatku tradycyjnych ziemniaków. Z biegiem czasu zaczęto jednak doceniać kasze i ich świetne właściwości odżywcze. Na ich korzyść przemawiają niewątpliwie zawarte w nich witaminy i minerały, które mają zbawienny wpływ n...

Czytaj więcej
Chipsy - czy faktycznie są takie szkodliwe?

Oglądanie meczu ze znajomymi czy pogaduchy z koleżankami - żadne z tych spotkań nie może się obejść bez różnego rodzaju przekąsek. Najczęściej sięgamy jednak po te, które w powszechnej opinii uchodzą za złe i niezdrowe. Mowa oczywiście o chipsach zyskujących coraz większe grono prze...

Czytaj więcej
Dieta zalecana w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS) to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Cierpi na nie prawie co trzeci Polak. Zaburzenie pracy jelit wymaga leczenia oraz stosowania odpowiedniej diety. Co to jest zespół jelita drażliwego? To choroba układu pokarmowego po...

Czytaj więcej
Które ryby warto jeść, a których unikać?

Znakomita większość z nas zdaje sobie sprawę, że ryby są elementem diety, który dostarcza naszemu organizmowi wiele niezastąpionych oraz drogocennych składników pokarmowych. Ów stworzenia powinny gościć na naszych talerzach dwa razy w tygodniu. Ryby zawierają jod, któr...

Czytaj więcej
Zdrowa i smaczna przekąska

Pośród różnego rodzaju batonów – zdrowych przekąsek, swoje miejsce znalazła marka BeRaw stworzona przez Ewę Chodakowską. Jest to specjalnie opracowana linia, w której zagościły batony, ale i kuleczki wytwarzane w technologii raw. Raw, czyli surowa dieta Wit...

Czytaj więcej
 Jak ograniczyć chemię w jedzeniu?

Stres, wiele codziennych obowiązków, szybkie tempo życia nie sprzyjają gotowaniu i dbaniu o zróżnicowaną, naturalną dietę. Tym samym chętniej niż kiedykolwiek sięgamy po przetworzoną żywność. W gotowych daniach kryją się sztuczne aromaty, konserwanty, barwniki i substancje, kt&oacut...

Czytaj więcej
Suszone owoce - wszystko co warto o nich wiedzieć

Na sklepowych półkach w każdym większym i mniejszym sklepie znajdziemy różnorodny wybór suszonych owoców: śliwki, żurawinę, morele, daktyle, banany, jabłka czy figi. Bardzo często są one wykorzystywane jako przekąska stanowiąca zdrowszy zamiennik słodyczy. Czy jednak s...

Czytaj więcej
Błonnik pokarmowy- jaką rolę pełni dla naszego organizmu?

Błonnik pokarmowy to włókno pokarmowe, które umożliwia oczyszczanie organizmu oraz utrzymani układu pokarmowego w dobrej kondycji. Skutków niedoboru błonnika jest wiele, pierwszym z nich mogą być zaparcia. Wtedy najczęściej potrzebujemy środka na przeczyszczenie np. Xenna, Du...

Czytaj więcej
Rodzaje i właściwości miodów

Miód jest bogactwem, które czerpiemy wprost z natury. Smak, zapach, a przede wszystkim właściwości prozdrowotne miodu sprawiają, że sięgamy po niego od stuleci. Rodzajów miodu jest wiele, a każdy z nich wyróżnia się specyficznymi właściwościami. Miód spadziow...

Czytaj więcej
Zalety i wady zielonej herbaty

Licząca ponad 5000 tysięcy lat zielona herbata nieustannie cieszy się ogromną popularnością spośród szerokiego wyboru różnych rodzajów tego trunku. Zasłynęła przede wszystkim ze swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, jednakże mimo licznych zalet przy jej spożywaniu wa...

Czytaj więcej
Jak bezpiecznie oczyścić organizm z toksyn?

Środowisko, w którym żyjemy jest pełne toksyn. Niebezpieczne pierwiastki chemiczne znajdują się w powietrzu, wodzie, glebie, a także w pożywieniu. Niewielka ich ilość nie jest niebezpieczna dla organizmu, lecz w ciągu całego naszego życia stężenie toksyn wzrasta. Skutkuje to m.in. osłabien...

Czytaj więcej
Przewlekłe zaparcia - powód do niepokoju?

Zaparcia przewlekłe to zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego, polegające na długotrwałym zatrzymywaniu stolca i utrudnieniu w wypróżnianiu. Są one najczęściej wynikiem nieprawidłowej diety, ubogiej w błonnik i wodę, które są odpowiedzialne za regulowanie pracy jelit oraz zb...

Czytaj więcej
Odpowiednia dieta w walce z zaparciami

Zaparcia to dość powszechna dolegliwość dotykająca co jakiś czas większość ludzi. Szacuje się, że dotykają już co drugiej kobiety i co czwartego mężczyzny. Zazwyczaj nie są groźne, ale potrafią uprzykrzyć życie.  Czym są zaparcia Zdrowa osoba dorosła powinna zwykle wypróżniać si...

Czytaj więcej
Jedzenie nasilające zgagę

Zgaga to potoczne określenie bólu i pieczenia, jakie pojawia się po zjedzeniu niektórych pokarmów. Występowanie zgagi wiąże się często z chorobą refluksową żołądka i przełyku. Schorzenie to polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Jeśli zgaga występuje sporad...

Czytaj więcej
Rola zdrowej żywności w walce z chorobą nowotworową

Leczenie choroby nowotworowej jest bardzo obciążające dla organizmu, niezależnie od tego, jaka część ciała została zaatakowana przez chorobę. Stosowana chemioterapia, oprócz niszczenia tkanek patologicznych powoduje spadek odporności i wyniszczenie również zdrowych tkanek. Pacjent c...

Czytaj więcej
Suplementy na odchudzanie - które wybrać?

Suplementy diety to preparaty, których głównym zadaniem jest uzupełnianie niedoborów różnych witamin i minerałów. Ze względu na zastosowanie można wyróżnić kilka kategorii. Będą to m.in. preparaty dla sportowców, wzmacniające włosy, poprawiające pa...

Czytaj więcej
Prozdrowotne właściwości czarnego bzu

Nie od dziś wielu z nas znane są cenne dla naszego zdrowia właściwości czarnego bzu. Ta być może trochę niepozorna roślina już od bardzo dawna wykorzystywana była przez naszych przodków w medycynie naturalnej. Co wyróżnia czarny bez i co warto wiedzieć o tej wyjątkowej roślinie? ...

Czytaj więcej
Nietolerancja glutenu - przejściowa czy na całe życie?

Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach np. pszenicy i owsie. Do niedawna literatura mówiła o dwóch typach osób, u których występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu glutenu - osobach z celiakią i alergią na gluten. Celiakia t...

Czytaj więcej
     
  • 1
  •