Błonnik pokarmowy- jaką rolę pełni dla naszego organizmu?

Błonnik pokarmowy to włókno pokarmowe, które umożliwia oczyszczanie organizmu oraz utrzymani układu pokarmowego w dobrej kondycji. Skutków niedoboru błonnika jest wiele, pierwszym z nich mogą być zaparcia. Wtedy najczęściej potrzebujemy środka na przeczyszczenie np. Xenna, Du...

Czytaj więcej
Rodzaje i właściwości miodów

Miód jest bogactwem, które czerpiemy wprost z natury. Smak, zapach, a przede wszystkim właściwości prozdrowotne miodu sprawiają, że sięgamy po niego od stuleci. Rodzajów miodu jest wiele, a każdy z nich wyróżnia się specyficznymi właściwościami. Miód spadziow...

Czytaj więcej
Zalety i wady zielonej herbaty

Licząca ponad 5000 tysięcy lat zielona herbata nieustannie cieszy się ogromną popularnością spośród szerokiego wyboru różnych rodzajów tego trunku. Zasłynęła przede wszystkim ze swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, jednakże mimo licznych zalet przy jej spożywaniu wa...

Czytaj więcej
Jak bezpiecznie oczyścić organizm z toksyn?

Środowisko, w którym żyjemy jest pełne toksyn. Niebezpieczne pierwiastki chemiczne znajdują się w powietrzu, wodzie, glebie, a także w pożywieniu. Niewielka ich ilość nie jest niebezpieczna dla organizmu, lecz w ciągu całego naszego życia stężenie toksyn wzrasta. Skutkuje to m.in. osłabien...

Czytaj więcej
Przewlekłe zaparcia - powód do niepokoju?

Zaparcia przewlekłe to zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego, polegające na długotrwałym zatrzymywaniu stolca i utrudnieniu w wypróżnianiu. Są one najczęściej wynikiem nieprawidłowej diety, ubogiej w błonnik i wodę, które są odpowiedzialne za regulowanie pracy jelit oraz zb...

Czytaj więcej
Odpowiednia dieta w walce z zaparciami

Zaparcia to dość powszechna dolegliwość dotykająca co jakiś czas większość ludzi. Szacuje się, że dotykają już co drugiej kobiety i co czwartego mężczyzny. Zazwyczaj nie są groźne, ale potrafią uprzykrzyć życie.  Czym są zaparcia Zdrowa osoba dorosła powinna zwykle wypróżniać si...

Czytaj więcej
Jedzenie nasilające zgagę

Zgaga to potoczne określenie bólu i pieczenia, jakie pojawia się po zjedzeniu niektórych pokarmów. Występowanie zgagi wiąże się często z chorobą refluksową żołądka i przełyku. Schorzenie to polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Jeśli zgaga występuje sporad...

Czytaj więcej
Rola zdrowej żywności w walce z chorobą nowotworową

Leczenie choroby nowotworowej jest bardzo obciążające dla organizmu, niezależnie od tego, jaka część ciała została zaatakowana przez chorobę. Stosowana chemioterapia, oprócz niszczenia tkanek patologicznych powoduje spadek odporności i wyniszczenie również zdrowych tkanek. Pacjent c...

Czytaj więcej
Suplementy na odchudzanie - które wybrać?

Suplementy diety to preparaty, których głównym zadaniem jest uzupełnianie niedoborów różnych witamin i minerałów. Ze względu na zastosowanie można wyróżnić kilka kategorii. Będą to m.in. preparaty dla sportowców, wzmacniające włosy, poprawiające pa...

Czytaj więcej
Prozdrowotne właściwości czarnego bzu

Nie od dziś wielu z nas znane są cenne dla naszego zdrowia właściwości czarnego bzu. Ta być może trochę niepozorna roślina już od bardzo dawna wykorzystywana była przez naszych przodków w medycynie naturalnej. Co wyróżnia czarny bez i co warto wiedzieć o tej wyjątkowej roślinie? ...

Czytaj więcej
Nietolerancja glutenu - przejściowa czy na całe życie?

Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach np. pszenicy i owsie. Do niedawna literatura mówiła o dwóch typach osób, u których występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu glutenu - osobach z celiakią i alergią na gluten. Celiakia t...

Czytaj więcej
     
  • 1
  •