Co należy jeść na drugie śniadanie?

Co należy jeść na drugie śniadanie?

Drugie śniadanie to swego rodzaju przekąska, która umożliwia dotrwanie do pory obiadowej. Nie należy wtedy spożywać słodyczy, paluszków czy innych, jeszcze bardziej kalorycznych produktów, nie można też spożywać zbyt dużej ilości kalorii, gdyż za parę godzin przyjdzie pora na pożywny obiad. Co warto wybrać?

Zrób to dla swojego mózgu

Nawet w sytuacji, kiedy zjadło się pożywne oraz energetyczne śniadanie w pewnym momencie (z reguły po 3,4 godzinach) zaczynajmy na powrót odczuwać głód. Nieprzyjemne ssanie w żołądku, uczucie pustki w głowie oraz brak możliwości skupiania uwagi to tylko niektóre ze skutków ubocznych wskazujących, że czas na posiłek. Warto zdawać sobie sprawę, iż mózg korzysta nawet z 20% energii dostarczonej w formie posiłku. Konieczne jest dostarczenie mu odpowiedniego paliwa, czyli glukozy połączonej z węglowodanami. Taka kompozycja sprawdzi się idealnie, warto więc sięgnąć po baton zbożowy. Nie każda przekąska tego typu jest jednak tak zdrowa jak moglibyśmy tego oczekiwać. Należy upewnić się czy występuje w nim syrop glukozowy oraz syrop fruktozowy. Jaka jest między nimi różnica? Spożycie glukozy sprawia, że mózg otrzymuje energię od razu, a z kolei w przypadku tej drugiej, fryktoza w pierwszej kolejności musi zostać przetworzona przez organizm w glukozę, a następnie wykorzystana. Glukoza sprawi, że głód przeminie na dłuższy czas (nawet trzy godziny), a z kolei fruktoza sprawi, że łaknienie stanie się jeszcze bardziej dokuczliwe.

Nieprzyjemne uczucie głodu sprawia, że ciężko jest skupić uwagę, problematyczne okazują się najprostsze zadania, a nerwy napięte są do granic możliwości. Dlatego, kiedy człowiek przebywa aktualnie w pracy bądź nie ma pod ręką kanapki oraz świeżego owocu, baton zbożowy, który powstał z płatków pełnoziarnistych to najlepsze rozwiązanie. Organizm potrzebuje czasu, żeby spalić tego typu węglowodany, co przekłada się na zażegnanie głodu na dłuższy czas. Dobrze, aby w jego składzie znalazł się również błonnik. Serce również dobrze wyjdzie na zjedzeniu takiej przekąski. Kiedy drugie śniadanie ma formę batonika czekoladowego bądź innej niekoniecznie zdrowej przekąski organizm każdego dnia otrzymuje syrop fruktozowy, sól, cukier, tłuszcze tras, konserwanty, wzmacniacze smaku i inne. Zostają one gromadzone w organizmie oraz powodują cały szereg negatywnych zjawisk związanych zarówno z sercem, jak i układem krążenia. Czy warto?

Inne z tej kategorii: