Sezon na truskawki rozpoczęty!

Sezon na truskawki rozpoczęty!

Truskawki je chyba każdy z nas, jednakże czy zdajemy sobie sprawę, że są cennym źródłem wielu witamin oraz minerałów? Powinny spożywać je przede wszystkim osoby, które zmagają się z reumatyzmem, schorzeniami wątroby oraz nerek. Doskonale radzą sobie także z problemami z sercem.

Jakie właściwości posiadają truskawki?

Truskawki są bardzo cenne i teraz, kiedy sezon na te owoce trwa w pełni należy po nie sięgać tak często jak to tylko możliwe. Posiadają wiele właściwości zdrowotnych oraz wartości odżywczych, a przy tym są małokaloryczne. Przy ich pomocy można lepiej ugasić pragnienie, wyleczyć chrypkę oraz chore gardło. Doskonale sprawdzają się w trakcie problemów z układem moczowym oraz odgrywają rolę w poprawie trawienia.

Truskawki posiadają między innymi pektyny, które wpływają na funkcjonowanie jelit, a zawarte w nich kwasy organiczne sprawiają, że przemiana materii odbywa się jeszcze szybciej. Kiedy wziąć pod uwagę wszystkie witaminy, które można znaleźć w truskawkach, powinny sięgać po nie anemicy oraz wszyscy, którzy zmagają się z niedoborem witamin. W owocach tych występują spore ilości witaminy C, która nie tylko pobudza układ immunologiczny, ale także chroni człowieka przed znacznym pogorszeniem wzroku w podeszłym wieku. To jednak cały czas nie wszystkie zalety związane z regularnym jedzeniem truskawek. Mają one możliwość chronienia błony śluzowej żołądka przed szkodliwym działaniem alkoholu. Wspomniana powyżej witamina C sprawia też, że truskawki wykazują działanie przeciwnowotworowe (jest to związane także z kwasem elagowym).

 Warto jeść truskawki, gdyż neutralizują rakotwórczy wpływ nitrozoamin. Związki te można znaleźć przede wszystkim w produktach przetworzonych termicznie i wpływają one negatywnie na stan zdrowia człowieka. Warto mieć na uwadze, że antynowotworowe właściwości truskawek są potwierdzone przez naukowców, dlatego należy je jak najszybciej wprowadzić do diety.

Błonnik to kolejny cenny składnik, który można znaleźć w tych owocach. Odpowiada on za ochronę przed rakiem jelita grubego oraz wspomaga perystaltykę jelit. Owoce redukują poziom cholesterolu. W skład truskawek wchodzą flawonoidy, które skutecznie obniżają cholesterol, oddziałują na stabilność blaszek miażdżycowych oraz ulepszają pracę śródbłonka naczyń. W związku z tym, kiedy w diecie regularnie występują owoce można spodziewać się lepszej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Kobiety, które sięgają po truskawki trzy razy w tygodniu mają zdecydowanie mniejszą szansę na wystąpienie zawału serca.

Przydają się one także w kwestiach estetycznych, gdyż mają możliwość wybielić zęby oraz powstrzymać osadzanie się kamienia nazębnego.

Oprócz tego, że zdrowe, truskawki są bardzo smaczne i stanowią świetną alternatywę dla czekolady, gdyż tak samo słodkie, a o wiele mniej kaloryczne i zdrowsze.

Inne z tej kategorii: