Jeszcze do niedawna wielu z nas nie wyobrażało sobie obiadu bez dodatku tradycyjnych ziemniaków. Z biegiem czasu zaczęto jednak doceniać kasze i ich świetne właściwości odżywcze. Na ich korzyść przemawiają niewątpliwie zawarte w nich witaminy i minerały, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Które kasze są zatem najzdrowsze?
Kasza gryczana
Ten rodzaj kaszy powstaje z nasion gryki. Dzielimy ją na dwa rodzaje: paloną i niepaloną. Pierwsza z nich ma charakterystyczny ciemny kolor i znacznie bardziej intensywny smak. Zawiera przeciwutleniacze korzystnie wpływające między innymi na naczynia krwionośne i jest bezglutenowa. Można ją stosować nie tylko jako dodatek do mięsa czy sosu, ale również jako składnik farszu do pierogów i krokietów. Jej szeroki wachlarz możliwości zastosowania sprawia, że jest to najpopularniejszy rodzaj kaszy na polskich stołach.
Kasza jaglana
Jest wytwarzana z prosa i stanowi najpopularniejszą odmianę pośród kasz stosowanych przez wegan. Jej charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość krzemu i żelaza, które korzystnie wpływają na stan skóry i paznokci. Jest również cennym źródłem lecytyny, przez co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kasza jaglana przypadnie do gustu praktycznie każdemu, ponieważ można podawać ją zarówno na słono, jak i na słodko. Zrobiony z niej budyń świetnie sprawdzi się jako krem do tart lub jako deser z owocowymi dodatkami.
Kasza jęczmienna
Dzieli się na trzy odmiany: pęczak, kaszę perłową oraz wiejską. Kasza jęczmienna jest cennym źródłem błonnika zwanego glukanem, dzięki czemu korzystnie wpływa na zmniejszenie stężenia złego cholesterolu w organizmie oraz zabezpiecza przed gwałtownymi skokami poziomu cukru we krwi. Jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej, jednak w przeciwieństwie do dwóch wcześniejszych, zawiera gluten. Nie zaleca się zatem jej spożywania osobom, u których stwierdzono nietolerancję. Wszystkie odmiany tego rodzaju kaszy najlepiej smakują z warzywami sezonowymi lub jako dodatek do obiadu.