Zdrowy catering na co dzień – o czym trzeba pamiętać?

Nie każdy lubi gotować albo ma na to czas – wtedy zdecydowanie lepiej wybrać zdrowy i smaczny catering. Dietetyk najpierw przygotowuje zdrowy jadłospis, a następnie kucharze realizują jego wytyczne i przygotowują pyszne dania, które kurier dostarcza do miejsca zamieszkania. Szybko, s...

Czytaj więcej
Rola miedzi w naszych organizmach

Dlaczego naczynia miedziane są tak bardzo popularne wśród polskich użytkowników? Przede wszystkim chodzi tu oczywiście o skuteczność. Zauważmy, że kiedyś tego typu naczynia były akcesoriami niezwykle popularnymi we wszystkich domach. Naturalnie były uznawane za bardzo solidne. W ...

Czytaj więcej
Wiosenna dieta, czyli co jeść by zgubić zimowe kilogramy

Jak przygotować się do sezonu wiosennego? Na pewno powinniśmy pomyśleć o uprawianiu jakiegoś sportu. Nigdy też nie zapominajmy o diecie. Ta ostatnia jest kluczowa, jeżeli chcemy wrócić do formy i zrzucić zbędne zimowe kilogramy. A receptur dietetycznych jest przecież całe mnóstwo. ...

Czytaj więcej
Najzdrowsze pszczele produkty - sprawdź zanim kupisz

Pszczoły to pracowite owady i wydawać by się mogło, że całe ich istnienie jest po to, żeby dostarczyć nam całej masy cudownych produktów. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jakie pszczele produkty znajdziesz na półkach i na jakie się zdecydować...

Czytaj więcej
Woda owsiana – cenny dodatek do diety

Woda owsiana to jeden z produktów, które warto wprowadzić do diety w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami. Jednak pobudzanie metabolizmu i redukcja zbędnych kilogramów to nie jedyne zalety związane ze spożywaniem wody przygotowanej przy pomocy owsianki. Woda owsiana ma w ...

Czytaj więcej
Dlaczego Twój styl życia sprzyja zaparciom

Zaparcia powstają, gdy treści jelitowe przez dłuższy czas pozostają w przewodzie pokarmowym. Ta nieprzyjemna dolegliwość może być powodowana zmianami fizjologicznymi, które zachodzą w organizmie. Przyjrzyjmy się, jakie jeszcze mogą być ich przyczyny i w jaki sposób możemy z nimi wal...

Czytaj więcej
Zalety niskowęglowodanowej diety

Dieta niskowęglowodanowa oraz ektogeniczna okazują się pomocne w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami, al także szybko redukują występującą w organizmie cukrzycę. Mają również inne właściwości, a mianowicie wspierają zaburzenia pracy mózgu i niektóre choroby z tym związane. ...

Czytaj więcej
Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, zrezygnuj z chipsów

Każdy ma swoje ulubione przekąski oraz popełnia grzeszki w trakcie dążenia do osiągnięcia balansu między zdrowym odżywianiem, a bycie człowiekiem i sięganie po produkty zabronione. Bez wątpienia chipsy nie mają wiele wspólnego ze zdrowym stylem, a oprócz tego droga biegnąca od natur...

Czytaj więcej
Alergia na laktozę - co warto o niej wiedzieć?

Laktoza lub cukier mleczny to disacharyd składający się z glukozy i galaktozy. Występuje tylko w mleku ssaków i jest głównym węglowodanem znajdującym się w mleku i innych produktach mlecznych. Nietolerancja laktozy jest najczęściej rozpoznawaną niepożądaną reakcją na mleko krowie u ...

Czytaj więcej
Rokitnik - bomba witaminowa dla każdego

Rokitnikiem nazywa się ciernisty krzew występujący na wybrzeżu Atlantyku w Europie i całej Azji. Ta roślina wypuszcza liście, owoce i nasiona, które są używane do tradycyjnych zastosowań leczniczych i pielęgnacyjnych. Warto poznać go bliżej i korzystać z jego niezwykłych właściwości. Dl...

Czytaj więcej
Kiwi – moc witamin w niewielkim owocu

Kiwi to jeden z owoców, które można spożywać bez wyrzutów sumienia i bez konieczności liczenia kalorii, gdyż zawiera ich jedynie około 50. W jednym kiwi znajduje się aż 2 g błonnika, który jak wiadomo doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu. Jakie jeszcze zalety p...

Czytaj więcej
Cenne właściwości jarmużu

Jarmuż to warzywo liściaste, które powinno regularnie gościć na Twoim stole, gdyż jest bardzo zdrowe. Występuje w nim wiele witamin oraz minerałów, co doskonale wpływa na stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Przekonaj się dlaczego warto go jeść. Dlaczego jarmuż jest tak ...

Czytaj więcej
Żurawina - jedz na zdrowie!

Plony natury to prawdziwe bogactwo drogocennych składników odżywczych i substancji, które wspomagają organizm człowieka w prawidłowym funkcjonowaniu. Niektóre z nich okazują się szczególnie pomocne przy problemach z układem moczowym. Żurawina - wiecznie zielony krze...

Czytaj więcej
Pij zielone koktajle i ciesz się zdrowiem

Zielone koktajle to doskonałe rozwiązanie, aby w diecie znalazło się więcej warzyw oraz owoców. Są nie tylko zdrowe, ale również smaczne, dlatego warto sięgać po nie każdego dnia, a może nawet dwa razy dziennie. Ich spożywanie wiąże się z całym szeregiem zalet. Przekonaj się dokładn...

Czytaj więcej
Zdrowsza wersja słodyczy istnieje

Dzieci jedzą słodycze, ale my dorośli również nie jesteśmy bez winy. Dzisiaj nie będziemy nakłaniać do rezygnacji z nich, wręcz przeciwnie – zachęcamy do ich spożywania, jednakże tylko pod warunkiem, że są przygotowane w zaciszu własnego domu. Słodkości domowej roboty – zale...

Czytaj więcej
Najlepsze źródła witamin dla aktywnych

Witaminy najlepiej przyswajalne znajdziemy w pożywieniu. Jeśli uda nam się tak zbilansować swoją dietę, aby dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych, to odniesiemy prawdziwy sukces. Pamiętajmy jednak, że prawidłowa dieta to nie tylko ułożenie jadłospisu, ale również dobó...

Czytaj więcej
Kawa zbożowa nie tylko dla dzieci

Kawa zbożowa kojarzy się z dzieciństwem, gdyż jest to napój podawany do kolacji oraz śniadania. Niektórzy sięgają po niego nawet w dorosłości, chociaż zdecydowana większość decyduje się na kawę zawierającą kofeinę we względu na swoje pobudzające właściwości. Dlaczego warto pić kawę ...

Czytaj więcej
Sezon na truskawki rozpoczęty!

Truskawki je chyba każdy z nas, jednakże czy zdajemy sobie sprawę, że są cennym źródłem wielu witamin oraz minerałów? Powinny spożywać je przede wszystkim osoby, które zmagają się z reumatyzmem, schorzeniami wątroby oraz nerek. Doskonale radzą sobie także z problemami z serce...

Czytaj więcej
Co trzeba wiedzieć o gromadzeniu się tłuszczu w obrębie brzucha?

Otyłość brzuszna jest zmorą wielu mężczyzn i kobiet, a nawet dzieci. Jest to problem nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że tłuszcz w obrębie brzucha może świadczyć o zespole metabolicznym, którego konsekwencje mogą być bardzo...

Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek jest zdecydowanym numerem jeden wśród wszystkich leczniczych roślin, które można znaleźć na świecie. Działa tak samo jak antybiotyk, sprawia, że bakterie przestają się rozwijać oraz obniża ciśnienie krwi. Mimo, iż ma bardzo charakterystyczny zapach, warto wprowadzić go na st...

Czytaj więcej
 Detox – na czym polega i jak działa na organizm?

Detox organizmu powinniśmy robić cały czas. Teoretycznie mamy od tego całkiem spory narząd o nazwie wątroba, jednak trzeba jej trochę pomagać. I zapomnijmy tutaj o skarpetkach czy wkładkach do butów, które wyciągają toksyny z organizmu. Tutaj potrzebne jest wsparcie od wewnątrz, duż...

Czytaj więcej
Co należy jeść na drugie śniadanie?

Drugie śniadanie to swego rodzaju przekąska, która umożliwia dotrwanie do pory obiadowej. Nie należy wtedy spożywać słodyczy, paluszków czy innych, jeszcze bardziej kalorycznych produktów, nie można też spożywać zbyt dużej ilości kalorii, gdyż za parę godzin przyjdzie pora na...

Czytaj więcej
Co jeść na śniadanie?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, jednakże większość z nas wychodzi z domu z pustym żołądkiem. Dlaczego nie mamy czasu na pożywne śniadanie i czy szybkie a jednocześnie zdrowe rozwiązania okażą się dobrym pomysłem? Śniadanie – bez niego ani rusz! Śniadanie jeść trzeba, gdy...

Czytaj więcej
Suplementy na odchudzanie - czy są skuteczne?

Kto nie marzy o pięknej sylwetce, zwłaszcza w czasach, gdy człowiek powszechnie jest atakowany ze wszystkich stron kulturowym ideałem piękna. Czy suplementy na odchudzanie są faktycznie tak skuteczne, jak zapewniają o tym ich producenci? Między innymi o tym można przeczytać w poniższym tekście. ...

Czytaj więcej
Jak ważne dla nas jest dobre trawienie?

Cały nasz organizm to system powiązanych ze sobą narządów i układów, które wspólnie uczestniczą w utrzymaniu kondycji i zachowaniu zdrowia. Coraz częściej zwraca się uwagę na rolę, jaką spełnia układ pokarmowy. Dlaczego trawienie jest tak ważne? W jaki sposób o ...

Czytaj więcej
Przekonaj się jaka jest prawda – popularne mity żywieniowe

Od wielu lat ludzie powtarzają jedne i te same mity odnośnie diety. Jednakże z biegiem czasu specjaliści zaczęli brać je pod lupę oraz zwracać uwagę, że nie są one do końca zgodne z prawdą, albo wręcz bardzo od niej oddalone. O co dokładnie chodzi? Węglowodany precz! Większość osób p...

Czytaj więcej
Co jeść na zdrowe jelita?

W dzisiejszych czasach ludzi cechuje coraz większa świadomość. Nie ładujemy na talerze produktów kiepskiej jakości oraz nie karmimy się fast foodami. Jakie produkty należy spożywać aby zachować zdrowe oraz właściwie funkcjonujące jelita? Przekonaj się po co sięgać w supermarkecie. Jogur...

Czytaj więcej
Czy warto jeść mięso?

W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością cieszą się diety w których rezygnuje się z mięsa, a w bardziej restrykcyjnych odmianach nie spożywa się nawet produktów pochodzenia zwierzęcego. Coraz więcej mówi się o jego negatywnym wpływie na samopoczucie oraz zdrowie czł...

Czytaj więcej
Kawa – pij ją dla zdrowia

Ludzie mogą być czasem naprawdę sfrustrowani oraz niepewni informacji podawanych przez naukowców. Gdyż jeszcze kilka lat temu wystrzegano przed piciem kawy i zachęcano do jej ograniczania, jednakże dzisiaj informacje są wręcz przeciwne – kawa jest w stanie uratować życie. Co tak napr...

Czytaj więcej
Ziemniaki – poleca się je czy może raczej nie?

Kiedyś dużo się mówiło o kaloryczności ziemniaków oraz o fakcie, że musi z nich zrezygnować każdy kto chce mieć smukłą sylwetkę oraz wyrzeźbione mięśnie. Są to nieprawdziwe informacje, które należy jak najszybciej zweryfikować, gdyż ziemniaki dostarczają potasu, wapnia oraz w...

Czytaj więcej
Kasza - jej rodzaje i właściwości

Jeszcze do niedawna wielu z nas nie wyobrażało sobie obiadu bez dodatku tradycyjnych ziemniaków. Z biegiem czasu zaczęto jednak doceniać kasze i ich świetne właściwości odżywcze. Na ich korzyść przemawiają niewątpliwie zawarte w nich witaminy i minerały, które mają zbawienny wpływ n...

Czytaj więcej
Chipsy - czy faktycznie są takie szkodliwe?

Oglądanie meczu ze znajomymi czy pogaduchy z koleżankami - żadne z tych spotkań nie może się obejść bez różnego rodzaju przekąsek. Najczęściej sięgamy jednak po te, które w powszechnej opinii uchodzą za złe i niezdrowe. Mowa oczywiście o chipsach zyskujących coraz większe grono prze...

Czytaj więcej
Dieta zalecana w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS) to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Cierpi na nie prawie co trzeci Polak. Zaburzenie pracy jelit wymaga leczenia oraz stosowania odpowiedniej diety. Co to jest zespół jelita drażliwego? To choroba układu pokarmowego po...

Czytaj więcej
Które ryby warto jeść, a których unikać?

Znakomita większość z nas zdaje sobie sprawę, że ryby są elementem diety, który dostarcza naszemu organizmowi wiele niezastąpionych oraz drogocennych składników pokarmowych. Ów stworzenia powinny gościć na naszych talerzach dwa razy w tygodniu. Ryby zawierają jod, któr...

Czytaj więcej
Zdrowa i smaczna przekąska

Pośród różnego rodzaju batonów – zdrowych przekąsek, swoje miejsce znalazła marka BeRaw stworzona przez Ewę Chodakowską. Jest to specjalnie opracowana linia, w której zagościły batony, ale i kuleczki wytwarzane w technologii raw. Raw, czyli surowa dieta Wit...

Czytaj więcej
 Jak ograniczyć chemię w jedzeniu?

Stres, wiele codziennych obowiązków, szybkie tempo życia nie sprzyjają gotowaniu i dbaniu o zróżnicowaną, naturalną dietę. Tym samym chętniej niż kiedykolwiek sięgamy po przetworzoną żywność. W gotowych daniach kryją się sztuczne aromaty, konserwanty, barwniki i substancje, kt&oacut...

Czytaj więcej
Suszone owoce - wszystko co warto o nich wiedzieć

Na sklepowych półkach w każdym większym i mniejszym sklepie znajdziemy różnorodny wybór suszonych owoców: śliwki, żurawinę, morele, daktyle, banany, jabłka czy figi. Bardzo często są one wykorzystywane jako przekąska stanowiąca zdrowszy zamiennik słodyczy. Czy jednak s...

Czytaj więcej
Błonnik pokarmowy- jaką rolę pełni dla naszego organizmu?

Błonnik pokarmowy to włókno pokarmowe, które umożliwia oczyszczanie organizmu oraz utrzymani układu pokarmowego w dobrej kondycji. Skutków niedoboru błonnika jest wiele, pierwszym z nich mogą być zaparcia. Wtedy najczęściej potrzebujemy środka na przeczyszczenie np. Xenna, Du...

Czytaj więcej
Rodzaje i właściwości miodów

Miód jest bogactwem, które czerpiemy wprost z natury. Smak, zapach, a przede wszystkim właściwości prozdrowotne miodu sprawiają, że sięgamy po niego od stuleci. Rodzajów miodu jest wiele, a każdy z nich wyróżnia się specyficznymi właściwościami. Miód spadziow...

Czytaj więcej
Zalety i wady zielonej herbaty

Licząca ponad 5000 tysięcy lat zielona herbata nieustannie cieszy się ogromną popularnością spośród szerokiego wyboru różnych rodzajów tego trunku. Zasłynęła przede wszystkim ze swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, jednakże mimo licznych zalet przy jej spożywaniu wa...

Czytaj więcej
Jak bezpiecznie oczyścić organizm z toksyn?

Środowisko, w którym żyjemy jest pełne toksyn. Niebezpieczne pierwiastki chemiczne znajdują się w powietrzu, wodzie, glebie, a także w pożywieniu. Niewielka ich ilość nie jest niebezpieczna dla organizmu, lecz w ciągu całego naszego życia stężenie toksyn wzrasta. Skutkuje to m.in. osłabien...

Czytaj więcej
Przewlekłe zaparcia - powód do niepokoju?

Zaparcia przewlekłe to zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego, polegające na długotrwałym zatrzymywaniu stolca i utrudnieniu w wypróżnianiu. Są one najczęściej wynikiem nieprawidłowej diety, ubogiej w błonnik i wodę, które są odpowiedzialne za regulowanie pracy jelit oraz zb...

Czytaj więcej
Odpowiednia dieta w walce z zaparciami

Zaparcia to dość powszechna dolegliwość dotykająca co jakiś czas większość ludzi. Szacuje się, że dotykają już co drugiej kobiety i co czwartego mężczyzny. Zazwyczaj nie są groźne, ale potrafią uprzykrzyć życie.  Czym są zaparcia Zdrowa osoba dorosła powinna zwykle wypróżniać si...

Czytaj więcej
Jedzenie nasilające zgagę

Zgaga to potoczne określenie bólu i pieczenia, jakie pojawia się po zjedzeniu niektórych pokarmów. Występowanie zgagi wiąże się często z chorobą refluksową żołądka i przełyku. Schorzenie to polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Jeśli zgaga występuje sporad...

Czytaj więcej
Rola zdrowej żywności w walce z chorobą nowotworową

Leczenie choroby nowotworowej jest bardzo obciążające dla organizmu, niezależnie od tego, jaka część ciała została zaatakowana przez chorobę. Stosowana chemioterapia, oprócz niszczenia tkanek patologicznych powoduje spadek odporności i wyniszczenie również zdrowych tkanek. Pacjent c...

Czytaj więcej
Suplementy na odchudzanie - które wybrać?

Suplementy diety to preparaty, których głównym zadaniem jest uzupełnianie niedoborów różnych witamin i minerałów. Ze względu na zastosowanie można wyróżnić kilka kategorii. Będą to m.in. preparaty dla sportowców, wzmacniające włosy, poprawiające pa...

Czytaj więcej
Prozdrowotne właściwości czarnego bzu

Nie od dziś wielu z nas znane są cenne dla naszego zdrowia właściwości czarnego bzu. Ta być może trochę niepozorna roślina już od bardzo dawna wykorzystywana była przez naszych przodków w medycynie naturalnej. Co wyróżnia czarny bez i co warto wiedzieć o tej wyjątkowej roślinie? ...

Czytaj więcej
Nietolerancja glutenu - przejściowa czy na całe życie?

Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach np. pszenicy i owsie. Do niedawna literatura mówiła o dwóch typach osób, u których występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu glutenu - osobach z celiakią i alergią na gluten. Celiakia t...

Czytaj więcej
     
  • 1
  •