Znakomita większość z nas zdaje sobie sprawę, że ryby są elementem diety, który dostarcza naszemu organizmowi wiele niezastąpionych oraz drogocennych składników pokarmowych. Ów stworzenia powinny gościć na naszych talerzach dwa razy w tygodniu. Ryby zawierają jod, który korzystnie wpływa między innymi na tarczycę oraz długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, które mają wpływ na prawidłową pracę mózgu, narządu wzroku, zwiększają wydolność płucną, tłumią zapalenia dróg oddechowych, łagodzą bóle stawów, działają dobroczynnie na układ krwionośny oraz są naturalnym środkiem przeciwbólowym. Lista naturalnych pokarmów zawierających kwasy omega-3 jest bardzo krótka, dlatego obecność ryb jest bardzo ważna w diecie, jednak nie każdy gatunek tych stworzeń jest dobry dla ludzkiego organizmu. Które ryby warto jeść, a których unikać?
Najpopularniejsze gatunki ryb
W polskim menu zdecydowanie królują takie gatunki jak panga i tilapia, głównie ze względu na swoją niską cenę, Niestety są to ryby słodkowodne, a w dodatku produkowane na szeroką skalę. Nie zawierają w sobie kwasów omega-3 oraz jodu, a więc co dostarczają organizmowi? Te ryby są hodowane w małych akwenach wodnych w Azji, zaburza to ich procesy rozrodcze, co skutkuje koniecznością stosowania przez hodowców hormonów. Ryby karmione przykładowo hormonami wzrostu zjedzone przez najmłodszych mogą skutkować szybszym, niezdrowym dojrzewaniem i rozwojem.
Łososie są także bardzo popularne. Jednak nie każdy łosoś jest zdrowy. Im ów gatunek jest bardziej pomarańczowo zabarwiony, tym bardziej jest szkodliwy. Intensywny pomarańczowy kolor łososia jest spowodowany spożywaniem przez niego mączki karotenowej - czyli również hormonu wzrostu.
Okoń nilowy zawiera w sobie kwasy omega-6 oraz kwas palmitynowy, co wpływa na wzrost poziomu złego cholesterolu.
Jeżeli chodzi o tuńczyka, to jego szkodliwość w głównej mierze zależy od kraju pochodzenia. Tuńczyk jest rybą, która dojrzewa w wieku dopiero czterdziestu lat, więc zanim trafi na talerz, spędza bardzo dużo czasu w wodzie. Woda w pewnych rejonach może być zanieczyszczona rtęcią, co negatywnie odbija się na zdrowiu zwierzęcia oraz następnie na zdrowiu jedzącego.
Które gatunki ryb warto jeść?
- Dorsz atlantycki
- Łosoś atlantycki
- Sardela europejska
- Śledź atlantycki
- Pstrąg tęczowy
- Halibut
- Flądra
- Sola
- Miecznik.
Należy pamiętać przed zakupem ryby na posiłek, żeby upewnić się, z jakiego kraju pochodzi zwierzę, w jakich warunkach było hodowane oraz przede wszystkim czy jest świeże, i czy nie jest chore.