Zdrowsza wersja słodyczy istnieje

Zdrowsza wersja słodyczy istnieje

Dzieci jedzą słodycze, ale my dorośli również nie jesteśmy bez winy. Dzisiaj nie będziemy nakłaniać do rezygnacji z nich, wręcz przeciwnie – zachęcamy do ich spożywania, jednakże tylko pod warunkiem, że są przygotowane w zaciszu własnego domu.

Słodkości domowej roboty – zalety

Słodycze przygotowywane w domu są tak samo słodkie jak te, które kupuje się w sklepach. Jednakże ich skład nie pozostawia tak wiele do życzenia. Do ich posłodzenia używa się syropu klonowego, daktyli, musu z bananów czy jabłek, a nie tak jak ma to miejsce w gotowych produktach słodzików, cukru rafinowanego oraz syropu glukozowo-fruktozowego. W związku z tym można śmiało stwierdzić, że zdrowe słodycze istnieją i są z całą pewnością przygotowywane w zaciszu własnego domu. Batoniki domowej produkcji zawierają orzechy, płatki owsiane, rodzinki, a nawet może w nich znaleźć marchewkę. To desery, które przypadną do gustu małym oraz większym łasuchom, warto jedynie wiedzieć jak się do nich zabrać.

Jeszcze zanim pokręcisz głową na myśl o przygotowywaniu słodyczy w domu zastanów się jakie składniki można znaleźć w gotowych przysmakach, które znajdują się na półkach sklepowych. Niestety nie jest to jedynie cukier rafinowany. W dawnych czasach słodycze były spożywane w zdecydowanie mniejszych ilościach, gdyż nie były one tak powszechnie dostępna, a także rodzice byli bardziej rygorystyczni. Aktualnie, nawet jeśli dzieci mają zabronione bądź ograniczane łakocie, moją je samodzielnie nabyć dosłownie w każdym sklepie czy automacie z przekąskami.

Powszechnie sprzedawane słodycze zawierają naprawdę wiele szkodliwych substancji. Znajdują się w nich rybonukleotydydisodu, które negatywnie wpływają na nastrój, a także powoduje nadpobudliwość. Oprócz tego można znaleźć aspartam, gumę arabską i benzoesan soku. Wymienione składniki powodują wzdęcia, bóle głowy i nudności, bezsenność, a nawet problemy z oddychaniem. Można również nabawić się zmian skórnych w postaci alergii czy astmy i pokrzywki.

Właśnie dlatego domowej roboty słodkości są lepsze, gdyż każda mama kontroluje ich skład. W związku z tym posiadają one lepsze wartości odżywcze i nie stanowią jedynie pustych kalorii spożywanych każdego dnia. Niektóre domowej roboty słodkości nadają się nawet na śniadanie, przede wszystkim w przypadku, kiedy powstają przy pomocy orzechów, płatków owsianych i owoców. Kiedy dziecko spożywa mniej cukru, zdecydowanie chętniej sięga po inne produkty, nawet warzywa.

Regularne podawanie słodyczy dzieciom jest bardzo niezdrowe, jednakże nie da się tego całkowicie uniknąć. Właśnie z tego względu należy poszukać zdrowszej alternatywa, która sprawi, że trzy podstawowe posiłki zostaną zjedzone bez marudzenia oraz narzekania. Domowe słodkości na pewno pomogą w tym zadaniu.

 

Inne z tej kategorii: