Od wielu lat ludzie powtarzają jedne i te same mity odnośnie diety. Jednakże z biegiem czasu specjaliści zaczęli brać je pod lupę oraz zwracać uwagę, że nie są one do końca zgodne z prawdą, albo wręcz bardzo od niej oddalone. O co dokładnie chodzi?
Węglowodany precz!
Większość osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy bądź zdrowo się odżywiać rezygnuje w pierwszej kolejności z węglowodanów. Ich wyrzucenie z diety nie przyniesie zaskakujących rezultatów, a wręcz będą one niemalże takie same jak w przypadki skorzystania z diety niskotłuszczowej. Jeśli nie ze względu na figurę, węglowodanów nie należy wyrzucać z diety w trosce o własne zdrowie. Naukowcy dowiedli, że dieta uboga w węglowodany zwiększa szansę na zmaganie się w przyszłości z nowotworami, a także chorobami serca. Jest to związane z faktem, że ich ograniczenie oznacza jednocześnie zmniejszenie przyjmowanych witamin, minerałów, a także bardzo cennego dla ludzkiego organizmu błonnika. Przynosi to szkodę całemu organizmowi, należy więc dobrze zastanowić się nad ograniczeniem węglowodanów. Warto jednak sięgać po ich zdrowsze, mniej kaloryczne wersje.
Nie jedz owoców – tuczą!
Cukier nie jest zdrowy i każdy z nas powinien znacznie ograniczyć jego przyjmowanie. Jako, że ukrywa się on podstępnie w znacznej części produktów, które dostępne są na sklepowych półkach, nie jest to wcale łatwe zadanie. Naukowcy dowiedli, że dostarczanie organizmowi jednej szklanki napoju gazowanego bądź soku sprawia, że szansa na wystąpienie cukrzycy w późniejszym czasie zdecydowanie się zwiększa. Właśnie z tego powodu ludzie zaczęli spożywać mniejsze ilości owoców, jednakże nie należy się ich bać. Cukier znajdujący się w owocach zostaje wchłonięty przez organizm w całkiem inny sposób niż chociażby ten występujący w słodyczach. Wiąże się to z tym, że nie jest on przetworzony. Poziom glukozy w organizmie nie podwyższa się w znaczny sposób, co sprawia, że szansa na wystąpienie cukrzycy nie zwiększa się. W związku z tym należy bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia spożywać owoce. Najbardziej wartościowe są jagody, winogrona, jabłka i gruszki.
To oczywiście tylko dwa z wielu mitów, które funkcjonują w dzisiejszych czasach. Można jednak podsumować, że zanim przekaże się w obieg informację zdobytą w sieci warto sprawdzić jej wiarygodność, gdyż wprowadzenie siebie oraz innych w błąd nie ma żadnego sensu.