Wielu z nas słyszało pewnie nie raz o cudownych i licznych właściwościach aloesu. Aloes to roślina bardzo często obecna w domowej apteczce naszych babci, które doskonale znają jej lecznicze działanie. Szczególnie zalecane jest picie soku z aloesu, który znalazł już swoje stałe miejsce na niejednej kuchennej półce. Czym wyróżnia się sok z aloesu i jak przygotować go samemu?
Magiczna moc aloesu
Co warto wiedzieć o samym aloesie? Aloes jest rośliną występującą na Półwyspie Arabskim oraz w Afryce. Jednakże obecnie uprawiany jest niemalże na całym świecie. W Polsce aloes spotkać można jako popularną roślinę doniczkową.
Aloes posiada grube i długie liście z niewielkimi kolcami. To właśnie liście są skarbnicą cennych dla zdrowia substancji, a to za sprawą znajdującego się w nich miąższu o galaretowatej postaci. Tak naprawdę miąższ ten składa się aż z 99% z wody! Z miąższu pozyskiwany jest słynny sok z aloesu o wielu właściwościach nie tylko zdrowotnych, ale i pielęgnacyjnych.
Aloes jest źródłem witamin takich jak witamina A, C, E oraz licznych witamin z grupy B. Ponadto, roślina ta zawiera także aminokwasy niezbędne do metabolizowana białka, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć oraz błonnik. Na tym nie koniec, albowiem aloes posiada także polisacharydy, które są materiałem zapasowym w naszym organizmie i zapewniają mu energię niezbędną do podejmowania funkcji życiowych, jak i liczne mikroelementy takie jak selen, wapń, magnez i cynk.
Właściwości soku z aloesu
- Aloes działa stymulująco na nasz układ odpornościowy, co oznacza, że samoczynnie zmusza go do walki z chorobą. Oczywiście picie soku z aloesu przyczynia się także do wzrostu naszej odporności.
- Sok z aloesu pomaga również zwalczyć bóle oraz załagodzić stany zapalne.
- Ponadto, spożywanie soku z aloesu bardzo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Aloes działa oczyszczająco, usuwając toksyny z organizmu, ułatwia trawienie, reguluje pH żołądka oraz przyspiesza przemianę materii. Sok z aloesu może również być stosowany przy leczeniu zaparć, ponieważ wyróżnia się właściwościami przeczyszczającymi.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
Jak samemu zrobić sok z aloesu?
Sok z aloesu to lekarstwo i napój, który zrobić można samodzielnie! Co jest do tego niezbędne?
Oczywiście podstawowym składnikiem jest pęk liści aloesu. Najlepiej, aby były to liście 2-3 letnie. Liście należy włożyć do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu należy obciąć końcówki z kolcami oraz wydrążyć miąższ. Tak wydrążony miąższ wrzucamy następnie do dzbanka i dodajemy wcześniej zrobiony sok z cytrusów. Całość miksujemy, przelewamy do butelki z ciemnego szkła oraz wstawiamy do lodówki.
Zamiast soku z cytrusów można wybrać wersję nieco słodszą z dodatkiem miodu.